Skip to content

Fat Ollies bok

november 29, 2010

av Ed McBain

🙂 🙂 🙂

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Jag lyssnade på den som ljudbok och det kan hända att Tomas Bolmes sätt att läsa boken drog ner mitt betyg, jag fick en känsla av att jag inte hade betonat på samma sätt. Men vanligtvis tycker jag ju väldigt bra om Tomas Bolmes sätt att läsa…

Under pseudonymen Ed McBain skrev Evan Hunter (1926-2005) totalt femtiofem romaner om poliserna i 87:e distriktet i en fiktiv storstad i USA – staden saknar namn men är tydligt baserad på New York.

Att jag inte har läst några 87:e distriktet-böcker tidigare var inget som märktes. Fat Ollie ser jag som en ganska märklig tjock slusk i (övre) medelåldern (Jag vet inte om detta är helt riktigt, men det är den bilden jag får.), som tror att han är en karlakarl. Och märkligt nog fungerar hans klumpiga närmanden på den unga snygga polisassistenten. Detta får mig att undra lite över McBains/Hunters kvinnosyn.

Fat Ollies bok, EdMcBain, 2002

Fat Ollie, polis i 87:e distriktet, har precis blivit klar med sin bok. Inte klar med att läsa den, märk väl, utan med att skriva den. Och så har någon fräckheten att stjäla dyrgripen till manus från hans bil… Lester Henderson tippas allmänt bli vald till stadens nye borgmästare och ser ut att gå mot en ljus framtid. Ända tills någon skjuter ihjäl honom. Henderson blir Ollie Weeks problem. Kriminalinspektör Oliver Wendell Weeks, känd som Fat Ollie bland kollegorna på grund av sin väl tilltagna kroppshydda, får som den förste på brottsplatsen från sitt distrikt hand om årtiondets mordfall. Men detta brott överskuggas av ett annat, rent av mer oförlåtligt. Ollies livsverk, den nyligen avslutade romanen som han finslipat efter otaliga refuseringsbrev, försvinner från hans bil. Den som stulit manuset är övertygad om att det innehåller upplysningar om var en stor mängd diamanter finns gömda.

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: