Skip to content

Elantris

september 20, 2011

Fantasy av Brandon Sanderson

Det här är Brandon Sandersons debutroman, och vilken debut! Elantris har något för alla; ett mysterium, magi, romantik och politiskt spel.

Dessutom är Elantris är något så ovanligt som en stand-alone fantasyroman. Fantasygenren är ju annars känd för att utgöras av, ofta väldigt långa, bokserier. Sanderson har visserligen uttalat vaga planer på en uppföljning, något som jag verkligen skulle välkomna, inte för att berättelsen känns oavslutad utan för att; Jag vill ha mer!

I Elantris skapar Brandon Sanderson en helt ny värld med väl genomtänkt magisk, religiös, politisk, social och ekonomisk struktur. En värld befolkad av människor jag tycker om och en handling som genast griper mig. Språket är tydligt och jag ser verkligen staden och dess människor framför mig.

Elantris, Brandon Sanderson, 2005 (2006 Recorded Books)

Elantris är den forna huvudstaden i landet Arelon. Fram till för tio årsedan befolkades Elantris av vanliga människor som genom ett slags medfödd magi  – Shaod – blivit gudalika, men sedan hände något och magin slutade fungera. Staden ruttnar och förfaller, dess invånare förvandlas till ett slags levande döda, vars hjärtan inte slår och vars kroppar inte läker men som känner smärta och är (nästan) odödliga. Som inte behöver äta men ständigt är hungriga. Deras hår faller av och deras hud svartnar. Fortfarande drabbas människor av Shaod och dessa förvisas till Elantris som numer är ett stängt och ständigt bevakat fängelse.

Berättelsen kretsar kring tre huvudpersoner:

Raoden, prins av Arelon, som drabbas av Shaod, förklaras död och smugglas in i Elantris. Han vägrar låta sig besegras av sitt öde och arbetar för att skapa ett fungerande samhälle bland de drabbade i Elantris. Sarene, hans trolovade. En trolovning med politiska grunder. Sarene anländer till Kae (Arelons nya huvudstad) och får förklarat för sig att prinsen är död men genom det framförhandlade kontraktet är hon ändå gift med honom. Med sitt politiska kunnande arbetar Sarene för att rädda staden från Hrathen, en överste präst som anländer till Kae ungefär samtidigt som Sarene. Hans mål är att, på tre månader, konvertera befolkningen till Shu-Dereth-religionen och placera en av de sina på tronen, eller om detta inte lyckas, förstöra staden.

 Uppläsare var Jack Garrett, betyg .
2 kommentarer leave one →
  1. oktober 17, 2011 15:36

    Låter intressant. Har Sandersons Mistborn stående i bokhyllan och väntar. Har du läst den? Blev intresserad av S efter att han skrivit de sista böckerna åt Robert Jordan. Tyckte att han gjorde ett riktigt bra jobb.

  2. Ariel Leman permalink*
    oktober 18, 2011 00:49

    Ja, jag har läst Mistborn (och skrivit om det här) och kan rekommendera den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: