Skip to content

Fördömd

april 25, 2011

en skräckroman av Johanne Hildebrandt


Nej, det här håller inte. Det är inte bra. Okej jag läser ut boken och det kommer t .o.m. en liten tår där på slutet, men jag kan inte med bästa vilja i världen säga att det här är bra. Storyn håller inte, den är inte logisk och förefaller inte speciellt genomtänkt. Det kommer inga tillfredsställande förklaringar. Vissa saker verkar finnas där bara för att ”det är så det är i skräckromaner”. Men det blir aldrig läskigt, bara fånigt. Inte ens språket håller. Varför Johanne?  Jag vet ju att du kan skriva, vad hände?

Fördömd, Johanne Hildebrandt, 2006 (Forum)

Ett öde fjällandskap i norra Sverige. Den unga arkeologen Helena Torvald gör ett sensationellt fynd: en kvinna som brutalt offrats och gömts i en mosse. Men när kroppen förs till Stockholms universitet sätts okända krafter i rörelse, och hon tvingas inse att något har gått fruktansvärt fel. Vetenskapen kolliderar med det oförklarliga. Vad hände egentligen för elvahundra år sedan, då tre män sökte sig till fjället med en kropp de kallade Satan?

För sent förstår Helena att offret borde ha förblivit begravt och att hennes band till det förgångna är starkare än hon anat. Nu måste hon besegra det hon släppt lös.

Fördömd är en skräckroman med inslag av uråldrig samisk mytologi. Det är också en berättelse om en dotters förhållande till sin far, kampen mot mörkret och värdet av att minnas det förflutna, hur fruktansvärt det än var.

Smaken är som baken, läs vad andra har skrivit om Fördömd:
Bokbloggen, Dagens bok, Ljudboken, Bokomanen

(2011-04-13)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: