Hoppa till innehåll

Smuts

februari 23, 2011

av Katarina Wennstam

Den här boken fanns med i båda mina utmaningar och det var med visst ointresse jag började läsa den. Kanske är det inte helt rättvist att ta sig an en bok med den inställningen, men en bra historia skall väl klara av att fängsla en i alla lägen?

Det här är inte speciellt spännande och det är bitvits ganska trögt, men ändå underhållande för stunden. Eller underhållande är väl inte riktigt rätt ord…

Katarina Wennstam är journalist och har arbetat som kriminalreporter på SVT, hon ”har ett starkt engagemang för kvinnors rättigheter och för utsatta tjejer” (www.katarinawennstam.se). Jag har tydligen en del fördomar mot sk. ”kvinnosakskvinnor”, samma fördomar som beskrivs i boken. Därför blir jag positivt överraskad av den hyfsat  nyanserade bilden av sexhandeln och kvinnors sexualitet som presenteras.  Jag hade väntat mig fler klyschor och fler stereotyper.

Något som hade kunnat irritera mig väldigt mycket, men som här passar väldigt bra, är att det sexhandelsfall som boken kretsar kring ”bara försvinner” på slutet. Precis som det hade kunnat göra i verkligheten.

Smuts, Katarina Wennstam, 2008 (Bonnier)

Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har enstark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är atthan spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad – utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner – men vem är det egentligen som är skamlig?

Uppläsare är Angela Kovács, betyg:

(2011-01-27)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: