Skip to content

On Writing – Att skriva

februari 1, 2011

On Writing: A Memoir of the Craft – Att Skriva: En hantverkares memoarer

av Stephen King

🙂 🙂 🙂 🙂

Jag har alltid älskat Stephen Kings för- och efterord, och här får jag mitt lystmäte. Den här boken innehåller inte mindre än två förord och ett efterord, de tillsammans utgör mer än halva boken. Om man nu med själva boken menar den del som är en handbok i författande.

Först har vi ett sedvanligt förord, om boken.

On writing - Att skriva, Stephen King, 2000

Sen kommer andra förordet (Ja, han kallar det så själv.), första delen av boken. Detta är en självbiografi som handlar om Kings författande alltifrån hans första trevande försök som barn via hans kämpande för att bli publicerad. Om genombrottet och succén när han fick publicera sin första roman Carrie.

Andra delen är själva handboken. Här presenteras praktiska tips; arbetsplatsen, grammatik, goda råd om handling och karaktärer. Om vikten av att välja rätt ord och han verkar hata onödiga adverb. Tips för hur en kompetent författare blir en bra författare. Han propagerar för less-is-more tänkandet, förutom när det gäller själva skrivandet. Skriv, skriv, skriv, varje dag!

Så får vi ett efterord, tredje delen av boken, som också den är självbiografisk och handlar om trafikolyckan 1999, och hur den påverkade honom, såväl fysiskt som psykiskt. (Ingen kan väl ha missat att Stephen King råkade ut för en allvarlig trafikolycka, när han vid en promenad blev påkörd av en bil.)

Stephen Kings berättande är som vanligt fängslande. Hans tips är inspirerande och de allra flesta blir nog sugna på att skriva efter att ha läst dem. Det blev iallafall jag.

För mig som King-fantast hade den här ljudboken ytterligare en fantastisk krydda, eftersom det var Mr. King himself som var uppläsare. Att höra sin favoritförfattare själv berätta om sitt liv, kan det bli mycket intimare än så?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: