Skip to content

Fahrenheit 451

december 13, 2010

av Ray Bradbury


Ray Bradbury har blivit gammal.
Ja, naturligtvis, han är född 1922. Men det jag menar är att det hörs att han har blivit gammal.

Fahrenheit 451, Ray Bradbury, 1953

Jag har precis lyssnat på Farenheit 451 med Mr. Bradbury himself som uppläsare, inspelningen är gjord 2001. Och kanske skulle någon ha sagt till honom att han borde låta någon annan läsa. Rösten är (väldigt) knarrig och han sluddrar, röstläget är ojämnt och ibland är det faktiskt svårt att höra vad han säger.

Fahrenheit 451 handlar om ett framtida samhälle där böcker är förbjudna, husen är brandsäkra och brandmännens uppgift är nu att bränna de olagliga böckerna, och husen de är gömda i. Berättelsen kretsar kring brandmannen Montag som, efter att ha lärt känna en ung och mycket speciell flicka, börjar ifråga sätta sin uppgift och sitt liv. Djupare än så behöver jag nog inte gå in på själva handlingen som förmodligen är ganska välkänd. Annars finns det hur mycket information som helst att hitta: http://www.goo…

Men det finns ett par saker som jag fastnar för i boken och vill ta upp.

Nr 1 är, eftersom jag är ljudboksberoende, beskrivningen av Montags hustru Mildred som alltid går omkring med sina ständigt skvalande (ljud-)snäckor i öronen. Aldrig en tyst minut, det är som att hon är rädd för att bli ensam med sina tankar. Ständig underhållning. [Låter bekant! Hallå, Ariel – en tankeställare!?!] Och det är detta som är grundidén i boken. Aldrig bli uttråkad, upprörd eller ledsen, det därför är böcker förbjudna. Allt måste vara trevligt och underhållande, för alla, alltid.

Nr  2 är, naturligtvis TVn. Vi har visserligen inte 3- 4 -väggars interaktiva TV-rum, men visst är vi TV-beroende. TV-apparaterna blir större och större. Kanaler, har vi hur många som helst, och ”alla” vill ha sina ”15 minutes of fame”. Dokussåpor, Biggest Loser, ensamma mammor och bönder som söker kärleken, Lyxfällor och unga bortskämda killar och tjejer…

Ljudboken avslutas med en ganska lång intervju med författaren, där han bl.a. berättar mer om de olika karaktärerna och hur de utvecklats och skildrats (bra och dåligt) i de olika filmer, teateruppsättningar och operor som boken gjorts om till.

Format: Ljudbok
Språk: Engelska
Uppläsare: Ray Bradbury

(2010-12-12)

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: