Skip to content

The Well of Ascension, Mistborn 2

december 6, 2010

av Brandon Sanderson

🙂 🙂 🙂 🙂

Mistborn 2: The Well of Ascension, Brandon Sanderson, 2007

Boken inleds med att två arméer belägrar Luthadel – den ena under ledning av Elends far Staff Venture, och den andra under ledning av Cett. Elend är nu kung över Luthadel och Vin är hans flickvän, resten av deras gäng fungerar som rådgivare. Snart anländer också en tredje armé bestående av Kolosser, dessa leds av en föredetta vän till Eland. Det är mycket politik i den första hälften av denna bok.

Samtidigt letar Vin efter the Well of Ascension (Uppståndelsens källa (?)), för att kunna rädda världen från undergång. Både Vin och Eland kämpar med egna problem. Ingen av dem känner att han/hon är värdig den andres kärlek och tillit, de är också tveksamma till sin egen förmåga att fylla de roller som utvecklingen har gett dem. Sanderson låter karaktärerna utvecklas i den här boken, utan att det tar kraft ifrån handlingen.

Liksom att den tidigare boken The Final Empire inleddes  av ett utdrag ur Alendis Profetia, inleds varje kapitel här med ett utdrag ur den dagbok man tror är skriven av the Lord Ruler (den onde härskaren). Inledningen anger tonen för kapitlet.

Detaljerna i Sandersons värld utvecklas och magins förutsättningar förklaras, allt på ett logiskt och väl genomarbetat sätt.

Michael Kramers alla röster gör det lätt att hänga med i replikskiftena. Boken verkar inte finnas översatt till svenska.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: