Skip to content

The Final Empire, Mistborn 1

december 6, 2010

av Brandon Sanderson

😐 😐 😐 😐

Detta är den första boken i Sandersons Mistborn-serie.

Mistborn 1: The Final Empire, Bandon Sanderson, 2006

Sedan tusen år tillbaka regerar ondskan i imperiet. Vulkanaska faller konstant över landet, solen färgas röd och växterna är bruna. Den onde härskaren regerar med hjälp av adeln och de vanliga människorna (skaa) är dömda till ett liv i slaveri, de säljs som varor och hålls som arbetskraft på de askfyllda fälten.

Huvudpersonen, Vin, är en förtryckt och tillbaka dragen 16-årig skaa-flicka, som försörjer sig som tjuv på huvudstaden Luthadels gator. När hon kommer i kontakt med upprorsmakaren Kelsier utvecklas hennes krafter som allomancer. En allomancer är en person, alltid med adligt blod, som inom sig kan ”bränna” metaller, vilket ger dem magiska färdigheter.

Efter de första två delarna av den här boken kände jag att jag troligen skulle ge den en trea i betyg. Det var god underhållning, men lite rörig och inte speciellt engagerande. Men sedan hände något, berättelsen tog sig och det blev lättare att förstå sammanhanget. Ett par tårar och lite skynda-skyndakänsla gjorde att boken trots den sega starten tog sig upp till (en något tveksam) fyra.

Michael Kramers alla röster gör det lätt att hänga med i replikskiftena. Boken verkar inte finnas översatt till svenska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: