Skip to content

Good Omens – Goda omen

december 5, 2010

av Terry Pratchett och Neil Gaiman

🙂 🙂 🙂 🙂

Jorden går under på Lördag. Nästa lördag. Precis efter eftermiddags-teet…

Detta enligt the Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter – världens enda helt tillförlitliga framtidsguide (the world’s only totally reliable guide to the future).

Neil Gaiman och Terry Pratchet slår sina påsar ihop och resultatet blir en underfundig, humoristisk bok med roliga historiekopplingar och skumma karaktärer. Författarna vänder på invanda föreställningar och kryddar med tokroliga idéer.

Good Omens - Goda omen, Neil Gaiman & Terry Pratchett, 1990

Det sker en förväxling vid antikrists födelse och barnet, Adam, får växa upp i en helt vanlig familj istället för att få den demoniska uppfostran som det var tänkt.

Demonen Crowley och ängeln Aziraphale som blivit bekväma, och är ganska nöjda med sitt jordeliv måste hitta nu hitta den riktige Antikrist. Hitta antikrist vill också ägarinnan till det enda kvarvarande exemplaret av Agnes Nutters profetior, spåkvinnan Anathema Device och häxjägaren Newton Pulsifer. Alla vill de stoppa världens undergång, men det börjar bli bråttom…

Apokalypsen är, alltså, nära förestående. Hells Angels; Döden/Azrael som är en hängiven Trivial Pursuit-spelare; Svält/Dr Raven Sable, bla författare till böcker som The Diet Book of the Century och D-Plan Dieting: Slim yous self Beautiful; Krig/Carmine ”Red” Zuibiger, en vacker kvinna som bla sysslar med vapenhandel; samt Miljöförstöring/Mr White, en färglös person(?) som tagit över sedan Pesten gick i pension efter att penicillinet upptäckts. Dessa fyra är nu på väg mot Armageddon.

Jag hade väldigt roligt när jag lyssnade på den här boken. Språket är lätttillgängligt. Det som drar ner betyget lite är att, slutet är lite rörigt och jag var tvungen att ta om det en gång för att hänga med.

Jag har lyssnat på denna bok på engelska med den duktige Martin Jarvis som uppläsare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: