Skip to content

Under the Dome

november 28, 2010

av Stephen King

🙂 🙂 🙂 🙂
Det var med viss bävan jag satte lurarna i öronen med den här boken. Stephen King kan vara så bra, och så dålig. En sak är säker man vet aldrig vad man får, när man tar itu med en King-bok. Här hade jag 34 tim 25 min (1074 sidor) lyssning framför mig…

Under the Dome, Stephen King, 2009

Före detta armesoldaten Dale ”Barbie” Barbara är på flykt undan ett gäng ungdomar som vill honom illa efter en komplicerad kärlekshistoria i samhället Chester’s Mill i delstaten Maine. På sin väg mot stadsgränsen varseblir Barbie en följd bisarra händelser – ett litet tvåsitsigt flygplan kolliderar med något mitt i tomma luften och regnar ner eld, vrak och kroppsdelar. En ekorre finner sig plötsligt skuren i två delar som av en osynlig kniv. Sakta men säkert börjar folket i Chester’s Mill förstå vad som hänt – de har skurits av från omvärlden av något som liknar en gigantisk ostkupa.

Kommunfullmäktigeledamot tillika bilförsäljare James ”Big Jim” Rennie ser sin chans att får uppfylla sin dröm som envåldig härskare utan några som helst påföljder.

Stephen King när han är riktigt bra! Psykologisk och övernaturlig, utan att bli löjlig.

I Under the Dome väcker han tankar om varför vi människor beter oss så som vi så ofta gör. Det handlar om maktbegär och om grymhet.

Det här är en av Stephen Kings ”Vad händer om…”-böcker. I det här fallet; Vad händer om vi isolerar en stad. Det handlar också om de  följder det får på naturen. Som Stephen King själv lär ha sagt The fact is we all live under the dome. All of us.1

Detta är en Stephen King bok som jag faktiskt tror skulle kunna bli en bra film. Och tydligen skall Steven Spielberg’s DreamWorks Television göra en miniserie av den, fast jag hade nog hellre velat se en film. Detta trots att Stephen Kings mer övernaturliga böcker har en tendens att bli ganska dåliga filmer.

1.http://www.popmatters.com/pm/article/116440-self-proclaimed-lazy-author-stephen-king-releases-his-51st-novel/

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: