Skip to content

Himmelsöga

november 28, 2010

av Arne Dahl

🙂 🙂 🙂 🙂
Det var inte mycket jag visste om Arne Dahl när jag fick låna den här boken. Jag visste inte att Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald. Jag visste inte heller att Himmelsöga är den tionde boken i Arne Dahls serie om A-gruppen.  Det är kanske lite dumt att börja med den tionde boken i en serie, men jag hade, som sagt, ingen aning om att det var en serie.

Himmelsöga, Arne Dahl, 2007

Det är sensommar i Stockholm. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, emellanåt känd som A-gruppen, väntar med visst vemod in hösten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt galnare fixering vid yta och sken.

Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?

Bra och lite klurig kriminalroman. Jag har till en början lite svårt för ”från-ovan-perspektivet” Vi ser X på en bänk”, ”Nu lämnar vi Y där för att…”, men när berättelsen kommer igång överger författaren detta grepp, eller är det bara jag som inte ser det längre?

Klart läsvärd.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: