Skip to content

Ett land i gryningen – The Given Day

november 28, 2010

av Dennis Lehane

🙂 🙂 🙂 🙂

Ett land i gryningen - The Given Day, Dennis Lehane, 2008

Slutet av första världskriget och genom Boston drar en malström av revolutionärer och anarkister, immigranter och lokala väktare, intelligentian och vanliga invånare, alla indragna i striden för överlevnad och makt.
Här korsas vägarna för en svart och en vit; Luther Laurence är jagad för mord på en knarkboss i Tulsa, har lämnat sin gravida fru bakom sig och när han tar tjänst i familjen Coughlin i Boston stöter han på familjens son, polisen Danny Coughlin.  Danny har tvingats att gå undercover för att avslöja de revolutionära kretsarnas planer.

I en tidsanda fylld av djupgående konflikter inser Luther och Danny att de har samma syn på sakernas tillstånd — att det är dags för en våldsam uppgörelse med den urspårade amerikanska drömmen. Kriget i Europa har inte bara förmörkat framtidsutsikterna utan också skapat insikter med en oanad laddning. Landet är en krutdurk och rättvisan står på spel.

Boken var väldigt torr och tråkig i början, men tog sig efter hand. Det bestående intrycket blir; bra!

Detta är målande skildring av USA under slutet av första världskriget, med rasmotsättningar, anarkister, kommunister, klasskamp osv. Men jag förstår fortfarande inte vad Babe Ruth hade i storyn att göra…

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: