Skip to content

Gone, Baby, Gone

november 25, 2010

av Dennis Lehane

🙂 🙂 🙂
Detta är ytterligare en hårdkokt deckare med Patrick Kenzie och Angela Gennaro i huvudrollerna. Jag blev något besviken, bitvis känns boken som ett (halvkasst) filmmanus, med mycket action och skjutande. Det kan hända att min uppfattning av boken påverkades av att jag hade sett filmen. Men oftast brukar man ju tycka att boken är bättre än filmen.

Ämnet är otrevligt, men bra och boken är spännande och klart läsvärd. Det mest positiva med boken är att den är oförutsägbar och slutet är minst sagt oväntat.

Gone, Baby, Gone, Dennis Lehane, 1998

Dorchester i Boston är inget ställe för de oskyldiga, de unga, de försvarslösa eller de renhjärtade. Det är ett område med splittrade familjer, cyniska snutar, utflippade kåkfarare – och en apatisk mor som ser sig själv på kvällsnyheterna på teve medan hennes försvunna fyraåriga dotter försvinner allt längre bort, som om hon aldrig existerat. Privatdeckarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro vill inte ta hand om det här fallet. Men efter vädjanden från barnets släktingar drar de igång efterforskningar och sätter allt på spel – sitt förhållande, sin mentala hälsa, till och med sina liv – för att finna den saknade flickan.

Utgivningsordningen på de till svenska översatta böckerna är väldigt märklig. Först (2000) kom Svart nåd (Prayers for Rain) – som är den femte och hittills sista i serien Sedan kom Gone, baby, gone som är den fjärde boken, år 2004.  Sedan fortsatte man med; bok 1 En drink före kriget, 2005; bok 2 Mörker ta min hand, 2006 och slutligen; bok 3 Ingenting är heligt.

Detta kan vara värt att tänka på om man börjar med läsa serien nu, att svenska utgivningsår inte är samma som den kronologiska ordningen.

Annonser
One Comment leave one →
  1. november 25, 2010 16:06

    Riktigt bra titel, om du frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: