Skip to content

Duma Key

november 23, 2010

av Stephen King

😀 😀 😀 😀 😀

Duma Key, Stephen King, 2008

Edgar Freemantle, en mycket rik och ambitiös chef inom byggnadsindustrin i Minneapolis, Minnesota, råkar ut för en olycka där han skadas svårt. Han tvingas amputera högerarmen och svåra skallskador åsamkar Freemantle smärtor. Han får minnessvårigheter och blir också mycket lynnig och får våldsamma raseriutbrott vilket leder till att hustrun begär skilsmässa. Freemantles beger sig till Duma Key, en ö på Floridas västkust. Där möter han sin medhjälpare, Jack Cantori  och den avlagde advokaten Jerome Wireman som är anställd hos Elizabeth Eastlake, en gammal dam som förutom att ha alzheimers även visar sig ha något gemensamt både med Freemantle och Wireman.

Som en form av terapi börjar Freemantle måla, det visar sig att han är väldigt duktig och han upptäcker snart att konstens helande kraft har en mörk baksida…

Duma Key tillhör definitivt en av de allra bästa Stephen King-romanerna. Det är psykologisk skräck när den är som bäst. King beskriver oerhört målande(!) omgivningarna, människorna, tavlorna. Jag kan fortfarande se Duma Key framför mig, precis som om jag var där igår. Och jag kan fortfarande känna den där krypande obehagskänslan som King är så oerhört duktig på att trolla fram.

Detta är en 600-sidors bladvändare, eller rättare sagt 21 timmars sträcklyssnande. Och eftersom Stephen King är en ordvrängare av stora mått har jag lyssnat på boken på engelska, jag vill ju inte missa en enda språklig finess. Uppläsare var John Slattery.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: