Skip to content

Liseys Story – Liseys berättelse

november 22, 2010

av Stephen King

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Liseys Story - Liseys berättelse, Stephen King, 2006

Lisey Debusher Landon förlorade sin man, Scott, efter ett tjugofemårigt äktenskap av djup och ibland skrämmande intimitet. Scott var en prisbelönt bästsäljarförfattare och en mycket komplicerad man. När Lisey ska ordna upp papperna efter Scott, hittar hon en sorts skattjakt, en bool, som han kallar det. Med hjälp av denna tar Scott henne genom alla de viktiga händelserna i deras äktenskap, och Lisey förstår att det fanns ett ställe dit Scott gick ett ställe som både skrämde och helade honom, som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva.

.

Det här är boken som fick mig att inse att Stephen King helst skall läsas på engelska. Eftersom King är en ordvrängare går mycket av hans berättelser förlorade i översättningen. Vad blir ”blood bool” på svenska – ingenting. Bool är ett, av King, konstruerat ord som anspelar på boh=bu och fool=lura. alltså en skrämmande luring, ja ni ser det går ju inte. Man har tydligen inte heller brytt sig om att försöka översätta det.

Berättelsen är en av Stephen Kings bästa, enligt mig. Spännande, skrämmande, övernaturlig utan att bli löjlig, vacker och med ett psykologiskt djup.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: